Esperits en el cos i el cos dels esperits

mayo 21, 2009

Hola a tothom!

Recordar-vos que la propera reunió del Grup Cos serà el dijous 28 de maig a les 11h com sempre a la Institució Milà i Fontanals del CSIC (c/Egipciaques 15).

En aquesta ocasió, Josep LLuís Mateo (UAB) ens presentarà “Esperits en el cos i el cos dels esperits: representacions de l’alteritat en les possessions de jnûn al Marroc”.

Abstract: Reflexió sobre les formes de possessió per esperits (jnûn) al Marroc, on el cos és concebut com un espai de lluita entre aquests esperits, la persona posseïda i els agents socials que interactuen amb aquest cos: familiars i propers, especialistes que gestionen l’exorcisme, o actors religiosos i morals que legitimen o  deslegitimen el que suposa que s’esdevé en aquest cos. El meu focus d’interès serà mostrar com a través del cos posseït es representen algunes concepcions de l’alteritat en al cultura magribina, i en especial, la diferenciació religiosa entre musulmans, cristians, jueus i les relacions de gènere, atès que un gran nombre de possessions s’atribueixen a esperits de diferent religió o de diferent sexe al de la persona posseïda. Un dels fets més remarcables és que en contra de la “creença” teòrica i acadèmica que defineix els esperits com a éssers “sobrenaturals”, la representació dels jnûn és concebuda pels actors com quelcom material que condicona el funcionament del cos humà.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: